Hrad Branč

Hrad Branč

21. apríla 2020

Nadšencom histórie odporúčame navštíviť zrúcaninu hradu Branč. Hrad so svojou rozlohou 7500m2 sa rozprestiera na pomerne dostupnom a dobre viditeľnom kopci s rovnakým názvom Branč nad dedinkou Podbranč. Zrúcanina sa nachádza v nadmorskej výške 475 m n. m. a ponúka očarujúce výhľady na Myjavskú pahorkatinu a Biele Karpaty. Google mapy ponúkajú 360° panoramatickú fotografiu, ale atmosféra histórie sa na fotografii zachytiť nedá.

Hrad bol postavený v 13. storočí a patril k sieti hraničných hradov, ktoré sa starali o bezpečnosť ciest z Moravy do Karpatských priechodov.

Architektúra hradu a zrúcaniny

Hrad je rozdelený na dve hlavné časti: dolný hrad a stredný hrad, ktoré delí suchá priekopa. Časť priekopy sa zasypala spadnutím horného a stredného hradu. Hlavný vchod do dolného hradu je od východu. Keďže hrad stál na pomerne ľahko prístupnom kopci, jeho obrana sa neustále zdokonaľovala. Vstup do hradu bol strážený dvoma bastiliónmi vonkajšieho opevnenia. Oproti hlavnému vchodu je ¾-kruhová delová bašta stredného hradu, chrániaca paľbou z diel a ručných zbraní priestor vchodu pred nepriateľom. Obvodové murivo dolného hradu je na štyroch miestach prerušené polkruhovými baštami.

Stredný hrad sa funkčne delí na 2 časti: severné nádvorie stredného hradu a obytnú palácovú časť. Z nádvoria (pri pomníku) sa po schodisku vystupovalo do átriového dvora a do jednotlivých miestností. Bolo tu 40 izieb – 15 v prízemí, 20 na prvom poschodí a 5 na druhom poschodí. Na západnom nádvorí dolného hradu (neďaleko pomníka) bola hradná studňa. Staršia studňa bola i na nádvorí stredného hradu (blízko jedinej sprístupnenej miestnosti).

História Hradu Branč

Hrad nechal postaviť magister Aba z Hlohovca v 13.storočí. V ďalších rokoch sa na hrade vystriedalo 40 majiteľov.  V 16. storočí sa stal hrad vlastníctvom Františka Nyáryho. Poslední príslušníci rodu Nyáry si napokon postavili nový kaštieľ v Sobotišti (na námestí) a postupne sa tam presťahovali. Takže hrad zostal opustený a chátral.

V 17. Storočí bol nechránený hrad vypálený Turkami a zachovali sa len zvyšky stien a niektoré časti stredného a dolného hradu.

Súčasnosť

Hrad je prístupný po celý rok. Od apríla do októbra sa pri vstupe vyberá vstupné na obnovu a údržbu zrúcaniny.

Každoročne sa tu konajú Hradné dni organizované obcou Podbranč a lákajú stovky návštevníkov na športovo – kultúrny a zábavný program.

Povesť

Povesť o hrade hovorí o robotníkoch, ktorí  ho stavali: Jedného dňa k ním prišiel akýsi žobrák a pýtal si kúsok chleba. Tí boli lakomí mu dať čo i len kus, vysmiali ho a poštvali na neho psov. Vtedy žobrák vyriekol kliatbu – Nech hrad čert zoberie a každý peceň chleba nech sa v kameň obráti!. A tak sa aj stalo. To, čo robotníci postavili cez deň v noci niekto zbúral. Báli sa robotníci a nevedeli si dať rady. Raz im akýsi žobrák poradil, nech to, čo vystavajú posypú omrvinkami z vianočného stola. Čakali teda do Vianoc, zúfalí a hladní a urobili presne to, čo im tajomný žobrák poradil. Od tej doby sa žiadne kúzla neudiali a hrad šťastne dostavali.