Kaplnka sv. Márie Magdalény, výhliadka

Kaplnka sv. Márie Magdalény, výhliadka

21. apríla 2020

Na najvyššom bode Záhorskej nížiny – 296,9 metrov nad morom na pieskovom vŕšku sa nachádza pôvodne pútnické miesto Kaplnka Sv. Márie Magdalény, ktorú dal v roku 1668 postaviť Imrich Czobor. Pôvodná kaplnka však bola zničená za Rákociho povstania začiatkom 18. storočia. Nová kaplnka v neoklasicistickom štýle bola postavená na konci 19. storočia. V roku 1995 bola reštaurovaná. Kaplnka sv. Márie Magdalény je asi 20-30m vysoká. Hlavnou dominantou sú kovové vstupné dvere. Na prednej stene sa nachádza mramorová tabuľka s latinským nápisom. Význam slov nám zostal záhadou. Stavba je charakteristická žltým náterom.

Táto kaplnka má vežičku, ktorá vykúka z hustého porastu na kopci pri rozsiahlom vinohrade. Nachádza sa na hlavnej ceste medzi obcami Borský Mikuláš a Bílkove Humence, pri samote nazývanú Habány. Patrí však pod farnosť Borský Mikuláš. Ideálnym spôsobom ako sa dostať ku kaplnke je zvoliť dopravu autom, alebo bicyklom. Je vhodná na rodinné a romantické výlety.

Každý rok v lete, kedy obec Borský Mikuláš slávi hody – vždy na sviatok Magdalény dňa 22. júla, sa najbližšiu nedeľu k tomuto dátumu v kaplnke slávi slávnostná svätá omša o 10.30 hodine. 

Kaplnka patriaca pod farnosť v Borskom Mikuláši sa nachádza pri samote Habány, neďaleko hlavnej cesty z Borského Mikuláša do Bílkovych Humeniec.

Z polí pod Kaplnkou sv. Márie Magdalény možno obdivovať krásne výhľady na Malé karpaty, hoci samotná kaplnka je schovaná v útulnom tieni starých stromov.